Friday, June 20, 2014

Kelantan Dates

KURMA KELANTAN
KELANTAN DATES

Kurma berbuah lebat di Kota Bharu, Kelantan?
Senario perubahan yang berlaku dengan izin ALLAH SWT telah menarik perhatian ramai. Tanaman yang begitu asing di sebuah kawasan Khatulistiwa yang dikira amat mustahil boleh tumbuh apatah lagi berbunga dan berbuah dengan lebat. Pokok yang hanya boleh hidup di kawasan gurun dapat menyesuaikan diri dengan keadaan geografi yang amat berbeza.

Sebanyak 37 pokok kurma di tanam oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu BRI 15 tahun lalu di bulatan Jam Besar Kota Bharu hanya sebagai hiasan. !0 pokok mengeluarkan buah dengan lebat dan menjadi tarikan orang ramai. Amat ramai penduduk tempatan datang menyaksikan sendiri dan merakam gambar kenangan di kawasan ini. Akhir-akhir ini pelancong dari luar Kelantan dan juga luar negara kelihatan ada bersama.

Diberitakan pokok kurma di tempat lain juga berbuah tetapi tidaklah lebat sangat seperti di mukim Tapang dan daerah Bachok.

Date palms bear fruits in Kota Bharu, Kelantan?
Impossible, ridiculous but real, praise be to ALLAH the Almighty! The native plants of the desert and arid areas completely impossible to grow and bear fruits in the Equatorial region. 37 palms trees were planted 15 years ago by the local council, 10 palms are bearing fruits. The new attraction to the city that brings both local and foreign  tourists to Kota Bharu. It can be found in other places too but less to be known.


Bulatan Jam Besar @ Bulatan Tuan Padang


Dalam kawasan Bulatan

Dalam kawasan Bulatan

Penulis bergambar kenangan


Close up
Orang ramai mengunjungi bulatan  dan pokok kurma


Pelancong asing turut menyaksikan dan bergambar kenangan
Tourists crowding the area
Selamat Datang ke Kota Bharu dan saksikan keajaiban.
Welcome to Kota Bharu and witness the miracle

                   No comments:

Post a Comment